Monday 27 April 2009

Val i Indien

Det finns ca 45 miljoner förstagångsväljare i Indien. Efter valet i USA så ser man att man INTE behöver vara gammal, född i landet och tillhöra en majoritet för att bli president. ca 880 000 val stationer finns i landet, allt sköts elektroniskt - vilket inte är fallet i USA. Torsdagen den 23 april var det val i Bangalore. Redan tisdagen samma vecka stängde man samtliga barer och all alkoholservering stoppades inför valet. Man utökade bevakningen på samtliga gator och polisen gjorde regelbundna vägspärrar för att förhindra valfusk. Man köper sina röster med pengar, guld och diamanter. Flera bilar har den senaste tiden stoppats med guld och diamanter som skulle användas till att köpa röster. Centralt i Indien har man för någon månad sedan satt ett tak för hur mycket varje parti får spendera på sin val kampanj.

Valet avslutades torsdag kl 17:00 och vissa krogar öppnade sin servering. Men i samma stund skickar commisioner of police i Bangalore ut direktiv på att alkoholförbudet förlängs till midnatt. Patruller skickades ut för att bomma igen dem på nytt. Som tur var så hade vi redan beställt pilsner och vi lyckades få ägaren av Sunnys restaurang att skicka in ytterligare pilsner innan han var tvungen att stänga krogen. Han fick totalt 1 timme på sig att servera sina gäster innan han fick bomma igen.

Varje person som avger sin röst får en färgmärkning på vänster pekfinger. Färgen sitter i, i flera månader. Jag tror det är samma typ av färg som man använder i bankomater om man försöker ta sig in i en. På detta sätt förhindrar man att kunna rösta flera gånger.

Några av kandidaterna mördades i norra delarna av Indien. Där det är konstant ororligheter så som i Kashmir. Inget område som man rekommendera att åka till.

Ordning i kaoset finns trots allt.

No comments:

Punka

45 Kr kostade att laga. Ny slang och 3 killar vad det som krävdes... Man känner sig helt hjälplös i början men bara man hittar rätt ställe s...