Sunday 7 December 2008

Hembesök hos vår chaufför Lawrence

Igår var vi hembjudna till vår chaufför Lawrence. Att vita besökare är exotisk och ovanligt i dessa kvarter blev snart uppenbart då alla grannar kikade fram med ur sina små skyffen och flera barn följde efter oss. Lawrence var stolt som en tupp och bar Isac genom de trånga gränderna. Lawrence bor med sin fru och deras 3 yngsta barn (19,13 och 6 år) i ett litet hus på 10 m2. Huset består av ett rum och en liten köksdel. I själva rummet ryms en säng några plasstolar och en hylla med en TV. Hur de överhuvudtaget får plats att sova 5 personer på denna lilla yta är för mig helt obegipligt. På samma hylla som TV stod även ett stort kort på Isac. Lawrence kallar Isac för sin lilla juvel och ängel. Vi gav Lawrence ett litet passfoto på Isac men skulle väl aldrig kunna tro att de skulle gå och förstora det till A4 storlek. Huset hade städats och pyntats inför vårt besök och vi bjöds på Indisk orange läsk med så mkt färgämne att vi alla var oranga om munnen efteråt. Då Lawrence och hans familj är djupt troende hade vi köpt med en julkrubba som present och den blev mycket uppskattad. Jag och Johan blev uppvaktade med varsin blomsterbukett. Klyftorna mellan rika och fattiga är så enorma i det här landet och det blev vi ännu en gång varse nu när vi fick se Lawrence hem. Under förra veckans ihärdiga regn såg Lawrence så trött och glåmig ut och han berättade att de inte kunde sova då det regnade in i deras hus. Taket består endast av korrugerad plåt och det finns inget innertak och vildhundarna hade med sina klor rivit hål i taket. Att laga taket fanns inga pengar till och hyresvärlden vägrade att reparera då huset skall rivas om 5 månader. Totalkostnaden att reparera taket låg på 200 svenska kronor. Vi beslutade oss självklart för att bekosta reparationen och det var bla av tacksamhet för det hela taket som Lawrence bjöd hem oss för att visa hur bra det blev.

2 comments:

Anonymous said...

Kul att följa er i vardagen! Lena H

Nina O said...

Det känns som om du nu får uppleva lite av det som vi har läst om i Shantaram. Låter spännande men samtidigt hemskt att skillnaderna är så stora. Ska det bli kul/intressant att se detta?

Punka

45 Kr kostade att laga. Ny slang och 3 killar vad det som krävdes... Man känner sig helt hjälplös i början men bara man hittar rätt ställe s...